Csádi különítmény

Nagy Károly blogbejegyzése nyomán. Forrás: http://www.nagyhalaszgolyakamera.blogspot.hu

Tíz napja nem írtam Picurról, de akik követik frissítéseinket a satellitetracking.eu honlapunkon, azok tudják, hogy igencsak beindult. Viszont mielőtt újra róla írnék, először azt teszem közzé, amit nagyrészt már 10 nappal ezelőtt elkészítettem, de eddig nem volt időm befejezni.

Ez a bejegyzés alapvetően a Gólyanapló olvasóinak kérésére készült. Az utóbbi hetekben többen célozgattatok rá, hogy szeretnétek hasonló háttérinfókat olvasni a Csádban időző jeladós gólyáinkról, mint amilyeneket Picurról és a többi Szudánban tekergőről.

Bár nem szokásom minden olvasói igényt teljesíteni, de ezúttal kivételt teszek. ;-)

Miért nem írok rendszeresen a csádi különítményről? Mert, ha még emlékeztek rá, ez itt a nagyhalászi gólyákról szóló blog, s Picur akárhogy is nézzük nagyhalászi, a most Csádban lévők pedig a legkevésbé sem. Szóval a jövőben se várjatok gyakran híreket felőlük, ez most egy kivételes alkalom. :-)

A csádi különítmény tagjai: DalmaHófogóMezőMichalNatália és Veca.

Vegyük sorra, hogy mit tudunk róluk, s arról a környékről, ahol éppen voltak legutóbbi jelentkezésük idején.

Nézzük először a keleten lévőket:

  • Dalma: a dejtári tojót április 1-én fogtuk be, s ekkor kapta gyűrűjét és jeladóját. Fészkét webkamerán figyelhettétek a költési időszakban. Gyorsan leért Afrikába, már szeptember 1-én megérkezett Csádba, s mindössze 4 km-re a határtól küldte utolsó adatát. 12 km-re volt a legközelebbi AMIS tábortól (African Union Mission in Sudan).
  • Mező: a 2. éves fiatal gólyától szeptember 09-én érkezett az utolsó adat, s akkor 15 km-re volt egy nagyobb csádi menekülttábortól.
  • Michal: a szlovákiai Kuntapolcán jelölt idei fiatal jelenleg is Csád keleti részén van. Tőle két napja is érkeztek friss adatok. (Dalma és Mező akár más országban is lehetnek, hiszen két hónapja nem érkezett adatuk.)

A nyugati banda:

  • Natália: a szintén kuntapolcai fészekből származó fiatal már második telelésére készül, s a jeladót is tavaly nyáron kapta. 2013. aug. 26. - nov. 17. között is Csádban kezdte a telelést, s az idén augusztus 19-én érkezett vissza oda (közben Szudánban telelt, majd Törökországban nyaralt, a Fekete-tenger közelében). Most éppen a Fitri-tó közelében van.
  • Hófogó: az idei fióka egy szécsényi háztető hófogó rácsába szorult, majd kiszabadították, s nem kevésbé kalandos úton eljutott Csádba. Október 07-18. között a Fitri-tó közelében töltötte idejét, majd a Csád-tó irányába indult tovább.
  • Veca: felnőtt tojó, amely egy könnyebb sérülés miatt került kézre, majd lett elengedve jeladóval, Ipolyvecén. Gyorsan leért Csádba, s ő került legközelebb a Csád-tóhoz, de most ő is a Fitri-tó irányába mozdult el.

Nem bocsátkozom hosszas ismertető írásába Csádról, ami egy csodás ország a Szahara déli peremén (északi fele sivatag, déli része szavannás, a Csád-tó környékén hatalmas mocsarakkal). Számtalan forrást találhattok az interneten, de azt azért érdemes megjegyezni, hogy az élet ott sem fenékig tejföl. Az évtizedek óta tartó polgárháború mellett a Dárfúri-konfliktus is érinti (sok-sok menekült érkezett Szudánból Csádba), s ott a klímaváltozás sem olyan távolinak tűnő, fantasztikus filmekben bemutatott valami, mint ahogy a fejlett nyugaton élő emberek képzeletében él (gondoljatok csak a Csád-tó elmúlt évtizedeire).

A részletekről beszéljen a Gólyanaplóban látható 17 térkép és 9 fotó. >>

Nike Zoom Assersion EP