Márciusi gólyavonulás - Veca, Gyöngyvirág, Hajdú és a fiatalok

Az elmúlt években Magyarországon műholdas jeladóval megjelölt gólyák közül Veca kezdett elsőként vonulásba. Tavalyhoz hasonlóan szinten napra pontosan március első napjaiban. Utána meglepetésre Bátony indult meg a fiatalok közül, majd Hajdú, és Gyöngyvirág is. A hónap második felében Garam is elhagyta telelőhelyét.

Veca (pirossal), Hajdú (tükizzel), Gyöngyvirág (kékkel), Garam (narancssárgával), Bátony pozíciói sárgával jelölve (forrás: satellitetracking.eu)
Veca (pirossal), Hajdú (tükizzel), Gyöngyvirág (kékkel), Garam (narancssárgával), Bátony pozíciói sárgával jelölve (forrás: satellitetracking.eu)

Veca a legközelebbről Szudán déli részéről, Rabak mellől indult hazafelé. A Nílus mentén haladt sokszor erős ellenszélben, de végül sikeresen elhagyta Afrikát. A Közel-Keleten a Holt-tenger környékén megpihent és Jerikó városának környékén várta a kedvező időjárást a vonuláshoz. Hosszabb feltöltődés után innen is továbbállt, és elérte március végére Törökországot, Anatóliát.

Szerdánként ismét jelentettek Vecáról a TV2-n, az időjárás jelentésben, aki esetleg még nem látta itt nézheti vissza a legutóbbi adást.

Hajdú indult a felnőtt madarak közül másodikként vissza, de előtte jóval nagyobb kihívás állt, hiszen Mozambikban telelt. A Zambézi folyó mellől bő 3000km-rel többet kell hazafelé megtennie, mint Vecának. Ennek megfelelően folyamatosan haladva, március 14-én érte el Tanzániát és 18-án már Ugandából jelentkezett. 21-én pedig már Szudánból, közben áthaladt; Dél-Szudánon és Etiópián is. Ő is a Nílus folyását észak felé követve jutott el a Vörös-tengerig és pont március 31-én kelt át felette.

Hajdú átkelése a Vörös-tenger felett 2016.03.31-én
Hajdú átkelése a Vörös-tenger felett 2016.03.31-én

Gyöngyvirág Tanzániában telelt és március 14-én, indult el onnan hazafelé pont aznap, amikor Hajdú odaért Mozambikból. 18-án érte el a Nílus völgyét, azt a régiót ahol Veca befejezte a telelését. 21-én Kartúm városának térségét, majd a Nílus mentén halad északnak. 28-án érkezett a Vörös-tengerhez és hagyta maga mögött Afrikát. Másnap elérte Izraelt és megállt, Arad városának környékén, ahol 10 nappal korábban Veca is megkezdte az afrikai út kipihenését.

Veca (piros), Gyöngyvirág (sárga) Hajdú (narancssárga) a 3 adult (felnőtt) gólya eddig megtett útja hazafelé
Veca (piros), Gyöngyvirág (sárga) Hajdú (narancssárga) a 3 adult (felnőtt) gólya eddig megtett útja hazafelé

Tavaly 4 fiókát jelöltünk meg jeladókkal Magyarországon, mindegyik eljutott Afrikába és közülük Bátony és Garam már visszaindult. Bátony nagyon meglepett minket már a legelső gólyacsapatokkal elérte a Nílus völgyét, ott viszont megtorpant és azóta egy öntözéses gazdaságban töltekezik Szudánban.

Már szintén Szudánban jár Garam is. Ő Kenyában telelt és onnan indult meg március második felében északra.

Garam (pirossal jelölve) és Bátony (sárgával jelölve) már Szudánban (forrás: satellitetracking.eu)
Garam (pirossal jelölve) és Bátony (sárgával jelölve) már Szudánban (forrás: satellitetracking.eu)

Afrikában lévő, aktív jeladós gólyáink térképe>>

nike free run 5.0 size