Nagy érdeklődés kíséri a fehér gólyák életét

A Cserhát Természeti és Kulturális Értékeiért Alapítvány sikeres pályázatának eredményeként, a Svájci Civil Alap finanszírozásával, 2014. tavaszán kezdődött el az Északi gólyahír elnevezésű projekt, melynek lebonyolításában a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület partnerszervezetként vesz részt.

Az Északi gólyahír program – mely Heves, Nógrád és Borsod-Abaúj Zemplén megyéket öleli át – alapvető célja a gólya és az ember, azaz a természet és a társadalom kapcsolatának bemutatása. A program széleskörű megismertetésére egy internetes portált (eszakigolyahir.hu) és Facebook-profilt (facebook.com/eszakigolyahir) hoztak létre. A naprakész információknak köszönhetően sokan követik figyelemmel a fehér gólyák életét.

A felcseperedő fiókák gyűrűzését nagy érdeklődés kísérte a térségben. Sok óvodás és iskolás került testközelbe a fiókákkal. Erre a tavaszi Gólya Road Show alkalmával volt lehetőség, melyeken a gyerekek nagyon élvezték, hogy gólyafiókákat simogathattak. Az ismeretterjesztő előadások és vetélkedők során számos hasznos információt adtak át. 2014. szeptember végéig százhúsznál több programra került sor intézményekben, táborokban, kirándulásokon, melyeken több mint 3000-en voltak jelen. A projekt gólyaköszöntő és gólyabúcsúztató táboraiban több száz gyermek vett részt.

Egy 10 tablóból álló kiállítási anyag felhasználásával a program eddigi időszakában 6 helyen szerveztek kiállítást a fehér gólya életéről, és a régió számos intézménybe még eljuttatják a tárlatot a projekt időtartama alatt.

A program keretében különös figyelmet fordítottak a Nagyhalászon félárván maradt és Nógrád megyében sikeresen adoptált négy fióka  – köztük a műholdas jeladót kapott, Picur névre keresztelt kisgólya – életének alakulására. Picur már Afrikában telel, vonulása, tartózkodási helye a http://satellitetracking.eu/inds/showmap?check158=158 weboldalon folyamatosan nyomon követhető. Ugyancsak Picurhoz kapcsolódik az Északi Gólyahír program újdonsága: a „Picur útja Afrikába” elnevezésű – okostelefonokon és tableteken használható – Android-alkalmazás, minek segítségével nyomon követhető lesz az útja.

A program keretében két korosztályos kategóriában fotópályázatot hirdettek. A felnőtt kategóriába 97, míg az ifjúságiba 13 pályázó nevezett. A szakmai kiértékelés már megtörtént, melynek kihirdetésére októberben kerül sor, a díjak átadása ezt követően történik. Ezzel párhuzamosan folyik a közönségszavazás a program weboldalán, melyre november 30-ig lehet voksolni.  

Salgótarján, 2014. október 28.

A projekt a Svájci Hozzájáruláson keresztül a Svájci Állam társfinanszírozásával valósult meg. 

nike air max 90 purple