Sorra érkeznek haza Nógrádba és országszerte a gólyák

Egyre több gólya hirdeti a tavasz eljövetelét Nógrád megyében. Idén is az őrhalmi iskola tetején fészkelő hím érkezett meg legelőször, már március 3-án.

Őrhalmi gólya
Őrhalmi iskola fészkén a legkorábban érkező nógrádi gólya (fotó: Papp Ferenc)

Ez a március elejei, esetleg február végi érkezés extrém korainak számít, nem jellemző a fajra. Másodikként a közeli Nógrádgárdonyban lévő fészken figyeltek meg gólyát, de nem egyértelmű, hogy ez az egyed különbözik -e az őrhalmitól. Aztán március 15-én Csécsén és Kisbágyonban is láttak gólyákat.

Csécse belvíz
Csécsén már hazai békákra vadászik a gólya a réten (fotó: Papp Ferenc)

Március 16-án Ipolyvecén és Ludányhalásziban is lencsevégre került egy-egy évek óta korán érkező madár.

Vecei gólya
Vecére a sarki fészekbe érkezik meg a gólya először (fotó: Papp Ferenc)

Ludány fészken
Március 16-án este Ludányhalásziban is már otthon aludt az egyik gólya (fotó: Papp Ferenc)

17-én pedig a Kisterenyére a gimnázium tetején lévő kazánkéményére érkezett meg a gólya. Ezek a gólyák ugyanazon öreg, korán érkező példányok. Kiszámíthatóan mindig ők érkeznek meg legkorábban. Az állomány zöme viszont március végén, április elején fog hazaérkezni. Köztük Dalma, Veca, Varbó, Horka kiknek útját jeladóiknak köszönhetően az alábbi linken követhetjük.

Öreg gólyáink vonulási térképe>>

Persze Dalmát megfigyelhetjük kamerán keresztül is, ahogy éppen hazaér, majd ahogy fiókát nevel. A fészekkamera az alábbi linken érhető el.

http://golya.mme.hu/golyakamera/dejtarstream/

Aki gólyát lát a fészkén márciusban kérjük, töltse fel adatát gólyafészek-adatbázisunkba, ahol Magyarország szinte összes gólyafészke szerepel.

Adatbázis>>

nike air max 1 nz