Vajon melyik jeladós gólyánk ért elsőként Kenyába?

Nagy Károly blogbejegyzése nyomán. Forrás: http://www.nagyhalaszgolyakamera.blogspot.hu

Több mint három hete írtam utoljára Picur mozgásáról, de azért azóta is követhettétek az útját, ha időnként megnéztétek az Afrikában kóborlók térképét a satellitetracking.eu honlapon

S persze arról se feledkezzünk meg, hogy időközben Picurnak saját Android alkalmazása is lett. :-)
Amihez egyébként hamarosan érkezik a frissítés, ezért aki még nem töltötte le, annak érdemes azt megvárnia, s akkor telepíteni!

Az Afrikában kóborlók közül már november 17-én is Picur volt a legdélebben.
A satellitetracking.eu honlapunkon addig tudtuk feltölteni az adatait, mert máig nem jelentkezett újra.

Amikor Picurról legutóbb írtam a Gólyanaplóban, akkor éppen túl volt már a 9000. kilométerén (október végén). Novemberben sem pihent, s az elmúlt 25 napban is megtett legalább 2315 km-t. Valójában ennél biztosan sokkal többet megtett, mert a ma érkezett SMS-ekkel csak a tegnapi és a mai adatait küldte meg, a november 18-24. közötti mozgásáról még nem tudjuk a részleteket.

November 1-17. között 1450 km-t tett meg Szudán déli részén, majd a november 18. és 25-én délig tartó időszakról nincsenek koordinátáink (így ez most egy 830 km-es egyenes, ami ugye nem valószínű a valóságban). Valószínűleg Dél-Szudánon keresztül érte el Kenyát, s reméljük, hogy hamarosan megküldi a köztes napok koordinátáit is. Tegnap déltől ma reggel 6-ig mozgott még 35 km-t, de ekkor már Kenyában volt.

Picur októberi (piros) és november 26-ig megtett útja (zöld).

Picur tehát elsőként ért Kenyába, s már csak 450 km-re van az Egyenlítőtől!

Sok szempontból érdekes helyre érkezett. Egyrészt csak néhány km-re van az Ilemi-háromszögtől, amiről valószínűleg nem sokat hallottatok még, mert magyar nyelven szinte semmilyen információ nem lelhető fel a Dél-Szudán, Kenya és Etiópia határán lévő, jelenleg Kenyához tartozó senkiföldjéről (ma is vitatott hovatartozású terület). Másrészt megérkezett a Nagy-hasadékvölgy legészakibb afrikai nagy tavának közelébe. A Turkana-tó már önmagában is egy különleges természeti képződmény, aminek ugye még magyar vonatkozása is van. ;-)

Wikipédia: "Víztérfogata alapján a világ huszadik legnagyobb tava. A tavat a magyar Teleki Sámuel és az osztrák Ludwig von Höhnel fedezte fel 1888-ban, és eredetileg ők nevezték el Rudolf trónörökösről. Mai nevét 1975-ben kapta."
"... Afrika egyik legnagyobb nílusi krokodil populációjának ad otthont. A sivatagi környezetben a tó rendkívül fontos pihenőhely a vándormadarak számára. Oroszlánok, leopárdok, zsiráfok, és számos egyéb emlősfaj él a tó környezetében."

További részletek a Gólyanaplóban >>

Colored New Balance