gólya

Az áram ára… (vigyázat, sokkoló felvételek!)

Még élve (fotó: ifj. Pozsik Gábor)

Sajnos idén nyáron is több, mint 10 példány áramütéstől elpusztult gólyáról kaptunk hírt Nógrádból. Többségük idei helyi fióka, de akad közöttük távolabbról érkező is.

A fiatal gólyákat vonulásuk során vonzzák a nagy fészkek, ezt már több alkalommal is sikerült megfigyelni többek között a fészekkamerákon keresztül. Egy-egy ilyen alkalommal akár 10 fiatal is berepül egy nagyobb fészekbe. Ilyen fészkeket jellemzően felhagyott kazánkéményeken találunk, melyek jó nagyok és ráadásul magasabban is vannak, mint az oszlopon épültek.

Megindult Báró északnak, akár a hétvégére hazaérhet!

„Báró” az őrhalmi hím gólya már a héten hazaérhet, légvonalban alig 800km-re van fészkétől. 2017. február 26-án neki lendült végre utolsó európai etapjának. Igaz, kissé meglepő irányba, Görögország felé.

„Báró” 2016-ban már ilyenkor a fészkében volt (fotó: Papp Ferenc)
„Báró” 2016-ban már ilyenkor a fészkében volt (fotó: Papp Ferenc)

Báró - az őrhalmi gólya - is elindult Afrikába?

Minden évben a fiatalok és néhány költésben lévő idősebb gólya kezdi meg a vonulást Afrikába. A jeladóval ellátott madarak közül a tavalyi fióka Bátony már Szudánban jár, és 15-én Báró is utánuk indult, akit egész szezonban meg lehetett figyelni az őrhalmi gólyakameránkon keresztül.


Báró 2016.08.14-én még párjával otthon aludt, másnap már úton volt (forrás: http://golya.mme.hu/golyakamera/orhalomstream/)

Partiumi gólyakamerán az ipolyvecei gólya

Az egyik ipolyvecei idén kelt fiatal gólyát vonulás közben azonosították a Temes megyében található mercyfalvai gólyakamera segítségével.

Mercyfalvi gólyakamera felvétel, rajta a HVZ5 vecei fiókával (forrás: http://wildliferomania.com/live/barza-alba-carani/)
Mercyfalvi gólyakamera felvétel, rajta a HVZ5 vecei fiókával (forrás: http://wildliferomania.com/live/barza-alba-carani/)

Oldalak