Gólyafelmérés

Amennyiben szeretne részt venni a gólyafelmérésben, akkor töltse le az alábbi adatlapot, amely nagy segítséget jelent a helyszínen az adatok felvételében:

gólyafészek felmérő adatlap

A vizsgált településeken minden gólyafészekről és üres fészektartóról külön fészekadatlapon rögzítjük az adatokat.

A fészkelő-állomány felmérése során a következő adatokat jegyezzük fel:

  • A fészek földrajzi elhelyezkedése (település, pontos hely megnevezése, koordináták stb.)
  • A fészek és a fészkelés egyedi paraméterei (Milyen alapra- és mikor készült? Van-e fészektartó? Milyen vastag a fészek? stb.)
  • Költési siker (az adott évben kikelt- és kirepült fiókák száma)
  • Oszlopra épült fészkek esetében az oszlopra-, a fészektartóra- és a közeli veszélyes villanyoszlopokra vonatkozó adatokat is rögzítjük.

A felmérések után az egyes fészkeknél megállapított éves költési erdeményeket, regisztrált felhasználóink saját maguk is feltölthetik az online adatbázisba.

Ha Ön is végzett megfigyeléseket, kérjük, töltse fel adatait és fotóit adatbázisunkba!

Néhány praktikus információ a költési adatok feltöltése előtt:

  • Csak olyan fészekhez töltsön fel „költési eredmény” adatot, amelyről biztos információkkal rendelkezik, hiszegy egy-egy fészekhez egy adott évről csak egy költési adat tölthető fel.
  • „Költési eredmény” adat feltöltése előtt mindenképpen érdemes megtekinteni, az adott fészekhez korábban feltöltött, adott évi „megfigyelési adatokat” és a fészekről készített azévi fotókat, mert azok olyan információkkal is szolgálhatnak, amelyekről Önnek nincs tudomása.
  • Első alkalommal mindenképpen kérjük elolvasni az adatok feltöltéséhez használatos űrlapok kitöltési útmutatóját ill. minden olyan esetben, amikor valamelyik mező kitöltésében bizonytalan, hiszen az útmutatók a helyes kitöltést szolgálják.

Napjainkban a hazai fehér gólyák fészkeinek, mintegy 85%-a villanyoszlopra vagy önálló tartóoszlopra épült.

Adatbázisunkban lehetősége van az oszlopok típusának, anyagának megadására ill. a fészkek közelében lévő veszélyes oszlopokat is feljegyezhetik felmérőink (felső állású szigetelők, felső átkötés, trafó).

Kérjük, hogy az Ön által meglátogatott fészkek esetében, ezeket az adatokat is jegyezze fel, a fészekadatlap második oldalán, s amennyiben az adatbázisban az adott fészkeknél még nem szerepelnek ilyen adatok, akkor a fészekadat módosításával töltse ki ezeket a mezőket is!

Az oszlopokra (típusa, anyaga, elágazások száma), a fészektartóra (típusa, állapota) és a közeli veszélyes oszlopokra vonatkozó adatok felmérését a költési időszak után is elvégezheti.

Zoom Lebron XIV 14