Miért jelöljük?

A madárvonulás mindig is érdekelte az embereket. kezdetben a legizgalmasabb kérdés az voilt, hogy hová vonulnak a nálunk fészkelő madarak, vajon mi történik velük a téli hónapokban? A tudomány fejlődésének, a madárgyűrűzésnek köszönhetően erre már nagyrészt választ kaptunk, de ezek a válaszok továbbirányították a figyelmünket a vonulás problémáira.

A madarak nem ismerik az országhatárokat, régiókon, kontinenseken keresztül vándorolnak, és eközben számtalan veszélynek vannak kitéve. Befolyásolja életüket például az időjárás, de az egyik legfontosabb tényező, amely veszélyezteti őket, maga az ember. Egyes országokban vadásznak a vonuló madarainkra, más országokban olyan tájátalakításokat hajtanak végre, amelyek táplálkozóterületeket veszélyeztetnek, vagy éppen a mezőgazdaság fejlődése okoz számukra problémát (pl. vegyszerezés).

Az egyik legnagyobb gond az emberi élet kényelmét kiszolgáló infrastruktúra, nagy testű madaraink közül számos egyed például a középfeszültségű légvezetékeken kap végzetes áramütést. A fiatal gólyák 70%-a hazánkban így pusztul el.

A fehér gólya az egyik legkedvesebb madarunk, mindenkit érdekel a gólyafiókák sorsa, a gólyák élete. Sajnos, e faj egyedei is ki vannak téve a végzetes veszélyeknek. Annak érdekében, hogy védeni tudjuk,  ismerni kell a szokásait, a pontos vonulási útvonalait, a fiatal gólyák viselkedését a kirepülés után. A gyűrűzés és a műholdas jelölés kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy a gólyavédők soha nem ismert mennyiségű információt gyűjtsenek erről a fajról. Ezek az adatok hatékonyabbá tehetik a fehér gólya védelmét, és ezen adatok birtokában felhívhatják a társadalom és a nemzetközi közvélemény, a döntéshozók figyelmét a madarakat érő veszélyekre.

 

air max 90 essential free